“Bosniacs, Croats, and Serbs, as constituent peoples (along with Others), and citizens of Bosnia and Herzegovina hereby determine that the Constitution of Bosnia and Herzegovina is as follows… “.

Sluzbena verzija Ustava BiH, na engleskom jeziku, sa internet stranice OHR-a ne sadrži termin “konstitutivni” (eng. constitutive) već termin “konstituENtni” (eng. constituent) što ima potpuno različito jezičko, a posebno pravno značenje. 

Riječ “constituent” je latinskog porijekla i znači: sastojak ili dio cjeline. 

Sad se postavlja veoma jasno pitanje: kako to da političke elite 22. godine koriste pogrešan termin “konstitutivni” i čak ga u svojoj upotrebi nadograđuju sa idejom “jednakopravnosti konstitutivnih naroda” koja zapravo u civiliziranom svijetu ne postoji? “

P.S.: Ne mogu da vjerujem da toliko godina uporno svi ignorisete i prevodite Dejtonski Mirovni sporazum svako na svoj nacin… Barem svake godine, nekoliko puta vam skrenu paznju domaci mediji. Ako “zaguglate” naci cete o ovome i na vasim omiljenim portalima: radio sarajevo ( evo vam gore naveden dio teksta copy/paste ) , Depo itd… A da ne spominjem Twitter, Fb… Izgleda dok to “Dubioza kolektiv” ne opjeva, vama nece uci u glavu😌, jer vaznije je vama procitati sta je bilo u “Big brother” ili s kim se neka cajka posvadjala… Moj ummete, hocu reci, moj narode 😉

jasamizbosne
Ja sam onaj bosanski ters kad se ujutro probudi i uz kafu cuti da je ne znam ko pored mene. Od onih koji ne trpe nepravdu, "zamazivanje ociju", od onih sto ne vole iskoristavanje emotivno i materijalno... I ako su takvi u mojoj blizini, obicno mi je fitilj i kraci nego sto bi trebao biti! Panicar, ali opet sve voli probati pa makar umirala od straha! Odrasla na Stulicevim pjesmama, obozavala glas Zorice Kondze, ali Brega, Plavci, Dino, Indexi, Hari, Kazaliste, EKV, Boa, Haustor, Bolero, Kerber, Cola, Dorian Gray, Pusenje, su samo jedni od mnogih koji su obiljezili moje bivstvovanje u osamdesetim prosloga vijeka. Obozavam citati sve i svasta, a Ana Karenjina je jedna od drazih knjiga, dok price Daria Djamonje svaki put iznova prezivim. Pokusavam ici u korak s vremenom...Ljude djelim na dobre i zle, i mislim da je moguc zivot sa bilo kojom vjerom u istoj " avliji" zajednicke Mahale Bosne i Hercegovine.

Komentariši