beats by dre cheap

Na Zapadu sve po starom

I tako, Nedjo vec uveliko u Bosni.

Fale mi nasi razgovori.

Jucer me zove telefonom.

Kaze: "Bosanko, mjenjaju se stvari ovdje."

"Kako mislis Nedjo", pitam ga.

I rasprica se nadugo i nasiroko o stvarima, ljudima i dogadjajima oko njega.

"Sve ti meni isprica Nedjo, ali ja ne vidim sta se tu promjenilo."

"Opet trcis pred rudu Bosanko."

A onda se naveza na slucaj ostavinskih rasprava, marifetluka i lopovluka...

"Vidi Bosanko, mi smo, ja i ti, mislim te generacije zabrljali skroz. Samo neka se ne talasa. Sve se svelo na odustajanje, ili spremanje kofera djeci za inostranstvo, samo neka nema frke. Ali djavla, nema vise labavo kod novih generacija. I ne idu vise naivno."

"Nista ja tebe Nedjo ne kontam. I nisam ti ja od tih sto su zabrljali, zajebi!"

"Ma ja to figurativno!"

"Figiraj ti s kim hoces, ali sa mnom jok!"

"Sad cu ti objasniti. Znas onog mog komsiju sto sam ti pricao o njegovom slucaju i raspodjeli imovine. Eh, njegova kcerka pripremila tuzbu protiv notara, a ne nasljednika. Kaze, prvo cu dokazati da je notar korumpiran."

"Mislis da ce uspjeti", radoznalo ispitujem.

"Bosanko, pa ja mislim da hoce. Uz desetine svjedoka, video zapise koje je prikupila, vrijeme je da se zmija udari u glavu. "

"Zelim joj srecu!"

"A mislim da ce se na sljedecim izborima sve promjeniti."

"Hoce, ali u zutom."

"Hoce Bosanko! Kad omladina sa jedne, druge i trece strane prica bez ustrucavanja o svojim problemima njima je odzvonilo. Poceli su da zbijaju sale na dvije skole pod jednim krovom, njihovim svadjama oko jezika, zivljenja u vlastitoj zemlji sa tudjim pasosom, nagovaranju na ratove... svadjaju se sa vlastitim roditeljima zbog njihove pogresne politike, njihove sporosti u reagovanju i sto su postali poslusnici, a nikako bica sa vlastitim misljenjem... pocinje budjenje Bosanko!"

"Daj Boze!"

"Bosanko, je li ti mislis da je ovolika omladina za otpad u svim dijelovima drzave? Naravno da nije. Vrijeme sazrijevanja je doslo. Znaju Bosanko sta hoce. Muka im je da u dzepu drze diplome nevazecih fakulteta. Kazu, nismo mi bas svi kupili diplome. Neki smo predano radili i ucili dok smo studirali. Upoznao sam Bosanko jednog studenta cetvrte godine masinskog fakulteta. Znas sta kaze?"

"Sta?"

"Cika Nedjo, ja kad ne vjerujem u znanje svog vlastitog profesora, povezem se na forumima sa studentima masinstva sirom svijeta i raspravljam sa njima o tome. Savjetujem se sa njima koje knjige su dobre za ucenje i narucujem ih preko interneta. Ima nas koji iz postovanja ne ispravljamo profesore neznalice, ali zato sebe ispravljamo, ne usvajamo pogresnu teoriju."

"Znas li ti sta to znaci Bosanko?"

"Ulijeva nadu Nedjo! I je li on makar na "vazecem fakultetu?"

"Jeste, srecom.Razumijes sad?"

"Ima smisla i tuzba protiv notara."

"Da! Znas sta kaze mog komsije sin? Kaze Bosanko, kad mu je otac htio potplatiti doktora da bi mu doktor malo bolje pripazio zenu, da mu je otac isto korumpiran, jer misli isto kao i doktor. Veli ovako Bosanko: "Cika Nedjo, moj otac vjeruje u mito, a uci mene postenju!" Rekao sam mu djaba mu "spike o postenju" ako i dalje cini takve stvari i da je on gori od doktora, jer takvi poput njega produzavaju lopovluk. I rekao sam mu cika Nedjo: "Sa mitom ili bez mita doktor nista vise nece znati. Pa ti vidi stari?!"

"Ima nade Nedjo, ima!"

"Sta ima na Zapadu Bosanko?"

"Na Zapadu sve po starom, Nedjo."

Bosna preko Oceana
http://zikejesilitoti.blogger.ba
09/05/2017 17:55